18 Ocak 2011

ve TATİL ZAMANI

bir eğitim dönemini daha geride bıraktık...ve yeni yılın ilk hatırı sayılır tatiline başlıyoruz.bütün böte lilere ve öğrenci arkadaşlarıma 2011 yılının ilk tatilinde iyi dinlenmeler diliyorum.tabi ki yaklaşık 40 gün tatil yapıcaz diye üni. hayatına ara vermek kendimizi eğitim adına salmak olmaz.bu tatilde enerjimizi cogaltalım, gücümüzü toparlayalım ve moralimizi yüksek tutalım ki ikinci dönemde daha başarılı bir eğitim dönemi geçirelim.ve bu sömestır dönemde çalışacagım için bloguma ayıracak pek vaktim olmayacak.yine de mümkün oldugunca vakit bulabildigim kadar sizlere yepyeni haberler, önemli gelişmeleri ve bilgileri yayınlayacagım.yapacagımız bu kısa arada hepimize iyi tatiller diliyorum, en kısa zamanda görüşmek dileğiyle, kendinize iyi bakın...

16 Ocak 2011

BÖTE'yi ilgilendiren çok önemli gelişmeler

merhaba:
Bu aralar BÖTE'leri ilgilendiren çok önemli gelişmeler peşpeşe geliyor, bir yandan çağın insanlarının Bilgi ve İletişim Teknolojilerini bilmelerinin çok önemli olduğu söylenirken bir yandan da Temel Eğitim Okullarında bu eğitimi verecek olan öğretmen adaylarının yetiştirildiği bölümlerle ilgili anlaşılması zor kararlar alınmaya çalışılıyor. Örneğin;
Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı tarafından 20 Temmuz 2010 tarih 3496 sayılı yazı ile Eğitim Fakültesi Bulunan Tüm Rektörlüklere gönderilen yazıda Öğretmen Yetiştirme Türk Milli Komitesi’nden gelen “taslak görüş” ilgili birimlerin değerlendirmesine açılmıştır. Adı geçen taslakta, Eğitim Fakültelerinin İlköğretime Öğretmen yetiştiren programlarının yer aldığı bölüm ve anabilim dalları yeniden sınıflandırılmakta, bu bağlamda "Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı", İlköğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü altında gösterilmektedir.
Bu yazıya cevap oluşturulurken, bölüm mezunlarının en çok görev aldığı Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki beklentilere baktığımızda, Talim Terbiye Kurulu tarafından alınan ve sayın Milli Eğitim Bakanımız Nimet Çubukçu imzalı 07/07/2009 Tarih ve 80 Sayılı Kurul Kararında (http://ttkb.meb.gov.tr/duyurular/80/80_kk.pdf) “Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumlarına Öğretmen Olarak Atanacakların Atamalarına Esas Olan Alanlar ile Mezun Oldukları Yükseköğretim Programları ve Aylık Karşılığı Okutacakları Derslere İlişkin Esaslar” (http://ttkb.meb.gov.tr/duyurular/80/80_esaslar.pdf) ile eki çizelgede;
"MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI EĞİTİM KURUMLARINA ÖĞRETMEN OLARAK ATANACAKLARIN ATAMALARINA ESAS OLAN ALANLAR İLE MEZUN OLDUKLARI YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE AYLIK KARŞILIĞI OKUTACAKLARI DERSLERE İLİŞKİN ÇİZELGE" (http://ttkb.meb.gov.tr/duyurular/80/80_cizelge.pdf)
SIRA
NO
ATAMASINA ESAS OLAN ALAN MEZUN OLDUĞU YÜKSEK ÖĞRETİM PROGRAMI AYLIK KARŞILIĞI OKUTACAĞI DERSLER
8Bilişim
Teknolojileri
1. Bilgisayar Öğretmenliği
2. Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği
3. Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği
4. Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği
5. Bilgisayar Mühendisliği (*)
6. Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği (*)
7. Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği (*)
8. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri
Öğretmenliği (**)
9. Matematik-Bilgisayar Bölümü (*) (**)
10. İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri (*) (**)
11. Bilgisayar Teknolojisi Bölümü/Bilgisayar Teknolojisi
ve Bilişim Sistemleri Bölümü (*) (**)
12. Bilgi Teknolojileri (*) (**)
(**) Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarına Atanamazlar.
Bilgisayar
Mikroişlemciler
Lojik
Veri Tabanı
Bilgi Teknolojileri I - II
Bilim ve Teknoloji
Bilgi ve İletişim Teknolojisi
Bilişim Teknolojileri
Küreselleşen Toplumda İletişim Teknolojileri
Bilişim Teknolojileri Alanının;
• Bilgisayar Teknik Servisi
• Ağ İşletmenliği
• Web Programcılığı
• Veri Tabanı Programcılığı
Dallarının alan ortak ve dal dersleri
Diğer alanların Bilişim Teknolojileri Alanına ait
alan ortak/dal dersleri ve modülleri

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümlerinden mezun olacak öğretmen adaylarının aylık karşılığı olarak okutacağı derslerden anlaşılacağı üzere bu öğretmen adaylarının sadece ilköğretim seviyesindeki derslere girmedikleri açıkca görülmektedir. Dolayısıyla, BÖTE bölümlerinin İlköğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü altında bir anabilim dalına indirgenmesi durumunda yukarıdaki ders içerikleriyle İlköğretim programının ders içerikleri misyon ve vizyon olarak çelişecektir. Aslında bu yapılmak istenen 1998'deki yeniden yapılanma olmadan önceki yapıya çok benzemekle birlikte çelişkilerle doludur. "Bilgisayar öğretmeni" ihtiyacının ortaya çıkmasıyla birlikte 1993-1994 öğretim yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Eğitimi bölümü altında "Bilgisayar Öğretmenliği" anabilim dalı öğretime başlamıştı. o dönemlerde bu bölüm orta ve lise seviyesindeki kurumlara alan öğretmeni yetiştiriyordu. Dolayısıyla, "Bilgisayar Öğretmenliği" programının anabilim dalı olarak orada olması bu mantığa göre daha doğru bir yaklaşım olarak kabul edilebilir. Fakat, yeni yapılmak istenen değişimin nasıl bir mantığa dayandığını anlamak çok mümkün görünmüyor. ne diyeyim, öneriyi yapanların mutlaka bir bildikleri vardır :-). Unutmadan, bu yazıya cevap olarak yazın ortasında bir haftalık bir süre verilmesine rağmen BÖTE bölümlerinin çoğundan olumsuz görüş bildirildiğini sizlerle paylaşmak isterim.
saygılarımla,
M. Yaşar Özden,

14 Ocak 2011

Böte'nin kalbinin attığı yer: BÖTE kurultayı

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğrenci Kurultayı her yıl farklı bir üniversitenin Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü ve/veya ilgili kulübü tarafından organize edilen, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğrencileri arasındaki etkileşimi ve iletişimi artırırken mesleki ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak, ülkenin bilişim alanındaki yönelimlerini belirlemek ve bu alanda gelişimine destek vermek, öğrencilerin geleceklerine dair planlar yaparak sorunlarını tartışmak, sektör temsilcileri ve akademisyenlerle iletişime girme şansı bularak hedeflerini belirlemek amacıyla düzenlenen mesleki ve sosyal bir toplantıdır. 
       Organizasyon yapısı ve çalışmalar yönetim kurulu önerileriyle ev sahibi üniversitenin düzenleme kurulu tarafından uygulamaya geçirilir. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğrenci Kurultayı bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi bölümü öğrencileri tarafından yapılmasına rağmen katılımcılar bilgisayar bilimleri ve bilişim teknolojilerine dair herhangi bir bölümden olabilmektedir. Kurultaya her üniversitenin ilgili bölümünden kontenjan dâhilinde resmi temsilcilerin yanı sıra bölüm öğrencileri, akademisyenler, sektör temsilcileri ve mezunlar katılabilir. 
       Yapılan çalışmalar ve atılan adımların arkasında gerçekçi tespitler varken idealizmden ödün verilmeyerek hayal gücü ön plana çıkarılır. Bu altyapı, sorumluluk duygusu ve ortak hareket güdüsü, geçen yıllarda gerçekleşen etkinliklerimizde fikir- bilgi paylaşımı, tartışma forumlarıyla sağlanmış ve internet üzerindeki paylaşım ortamlarında sürdürülmüştür. Bugün atılan küçük adımların ve yönelimlerin ileride kendi sektörlerinde önemli pozisyonlara gelecek bu insanlar sayesinde uzun bir maratona dönüşeceği bilinciyle ortak ruh korunacak ve sürdürülecektir. Bunun ötesinde Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğrenci Kurultayı katılımcılarının, insanın sadece çalışmaya programlanmış mekanik bir organizmadan çok sosyal bir varlık olduğu bilinciyle, ileride beklide meslektaş olacak gençlerin sosyal ortamlarda da bir araya gelmesini ve bu günden bir arkadaşlık ile dostluk bağı kurmasını sağlamaktadır. 
       Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğrenci Kurultayı hiçbir şekilde ticari, kişi ya da kurumlara kâr getirmek amacıyla oluşturulmuş ve çalışan bir organizasyon değildir. Katılımcıların; konaklama ve yemek ihtiyaçlarını ev sahibi üniversite karşılar ve kendilerinden hiçbir ek ücret talep edilmez. Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğrenci Kurultayı hiçbir zümre, kişi ya da grubun tekelinde ve kayıtsız kontrolünde değildir. Bu meslekle ve sektörle ilgilenen herkese açık, tamamen gönüllü katılım ve ev sahipliği ile düzenlenmekte, yılda bir kez toplanarak iletişim, düşünce ve sosyal ağlar genişletilmektedir.

BÖTE mezunu ne iş yapar?

Hem öğretmen çalışan hem de akademik ortamlarda bulunmuş üstelik özel şirket tecrübesi de olan bir mezun olarak "BÖTE MEZUNU NE İŞ YAPAR?" başlıklı bir yazı yazmaya karar verdim.
Yazımda, bir BÖTE mezununun önündeki seçeneklerden bildiğim kadari ile bahsettim. Her birine kendi yorum ve deneyimlerimi kattım. İsteyen arkadaşlar alt mesajlarda ayrıca destek olabilirler, katkıda bulunabilirler.

şimdi lafı fazla uzatmadan tek tek seçeneklerden bahsedelim:


daha fazla bilgi için: tıklayınız

13 Ocak 2011

BÖTE'nin amacı: Bilgisayar destekli eğitim

Bilgisayar destekli eğitim, bilgisayarların eğitimde kullanım alanlarından biridir. Eğitim sırasında sadece yardımcı araç olarak kullanılabilir ya da bizzat öğretici rolünü üstlenebilirler.
 
Bilgisayar destekli eğitimin en önemli unsurlarında biri de hiç kuşkusuz slaytlardır. Slayt; bir konunun ses, grafik, yazı, animasyon ve filmlerle belli bir kurgu dahilinde anlatılmasıdır.

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği(BÖTE) nedir?

Öğretim Teknolojileri ve uzaktan eğitim alanında yetişmiş insan gücüne duyulan gereksinimin bilincinde olan Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümü’nün amacı, ilk ve orta öğretim öğrencilerine yol gösterecek bilgisayar öğretmeni adaylarına güncel bilgiler vermek, meslekle ilgili temel bilgi ve becerileri kazandırmak ve onları yeni teknolojilerin kullanıldığı öğretim ortamları ile tanıştırmaktır. Amacımız öğrencileri sadece öğretmen olarak değil, aynı zamanda onları eğitim teknologları, eğitim uzmanları, eğitim tasarımcıları, öğretici ve eğitimde bilgisayar uygulamalarında birer uzman olarak yetiştirmektedir.
ayrıntılı bilgi için: BÖTE nedir?


Eğitim nedir?

Eğitim, bireyin doğumundan ölümüne süregelen bir olgu olduğundan ve politik, sosyal, kültürel ve bireysel boyutları aynı anda içinde bulundurduğundan, tanımının yapılması zor bir kavramdır. Bireylerin toplumun standartlarını, inançlarını ve yaşama yollarını kazanmasında etkili olan tüm sosyal süreçlerdir. Kişinin yaşadığı toplum içinde değeri olan , yetenek, tutum ve diğer davranış biçimlerini geliştirdiği süreçlerin tümüdür. Seçilmiş ve kontrollü bir çevrenin (özellikle okulun) etkisi altında sosyal yeterlilik ve optimum bireysel gelişmeyi sağlayan sosyal bir süreçtir. Eğitim, önceden saptanmış esaslara göre insanların davranışlarında belli gelişmeler sağlamaya yarayan planlı etkiler dizesidir. Eğitim, bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla kasıtlı olarak istedik değişme meydana getirme sürecidir.

daha fazla bilgi için:

Bilgisayar nedir?

Bilgisayar belirli komutlara göre veri işleyen ve depolayan bir makinedir.
Bilgisayarlar çok farklı biçimlerde karşımıza çıkabilirler. 20. yüzyılın ortalarındaki ilk bilgisayarlar büyük bir oda büyüklüğünde olup, günümüz bilgisayarlarından yüzlerce kat daha fazla güç tüketiyorlardı. 21. yüzyılın başına varıldığında ise bilgisayarlar bir kol saatine sığacak ve küçük bir pil ile çalışacak duruma geldiler. Toplumumuz kişisel bilgisayarı ve onun taşınabilir eşdeğeri, dizüstü bilgisayarını, bilgi çağının simgeleri olarak tanıdılar ve bilgisayar kavramıyla özdeşleştirdiler. Günümüzde çok yaygın kullanılmaktadırlar.
ayrıntılı bilgi için: Bilgisayar Nedir?